Pioneer 12 olarak da bilinen “Pioneer Venüs Orbiter” uzay aracı, 14 yılını Venüs’ün yörüngesinde dolanıp gezegenin atmosferini inceleyerek geçirdi. Araç ayrıca Venüs’ün iyonosferini ve Güneş rüzgarlarından gelen yüklü parçacıklar ile nasıl etkileşime girdiğini görmek için manyetik alanını inceledi.

Uzay aracı, 2,5 metre çapında ve 1.2 metre uzunluğunda düz bir silindir şeklindeydi. 4.7 metre uzunluğundaki bir kamera kolunun sonunda bulunan manyetometre dışında, aracın tüm aygıtları ve alt sistemleri silindirin ön kısmına yerleştirilmişti. Bir güneş paneli de silindirin çevresini sarıyordu. Dünya’ya ise 1.09 metrelik anteni ile S ve X bandında veri gönderiyordu. Aracın Venüs’ün yörüngesine girmesini sağlayacak itiş gücünü sağlamak için de araca Star-24 katı yakıt roketi eklenmişti.

1986 yılının şubat ayı boyunca Pioneer 12, yani yaygın adayla Pioneer Venüs Orbiter, Venüs çevresindeki yörüngesinden Güneş’e yakınlığından dolayı Dünya’dan detaylıca gözlemlenemeyen Halley Kuyruklu Yıldızı‘nı gözlemleyebildi. Ve aracın mor ötesi spektrometreleri, 9 Şubat’taki günberide kuyruklu yıldızın çekirdeğinde gerçekleşen su kaybını izledi.

1992 yılının Mayıs ayında ise Pioneer Venüs Orbiter, aracın itici gücü tükenene kadar Venüs’e 150 ila 250 km arası yörüngede tutuldu ve sonrasında yörüngenin doğal olarak zayıfladığı görevinin son evresine başladı. Araç, 8 Ekim 1992 tarihine kadar veri göndermeye devam etti ve araçtan son sinyal saat 19.22’de alındı. Daha sonrasında da 1978’den beri görev yapan Pioneer Venüs Orbiter, Venüs’ün atmosferine girerek parçalandı.

Hazırlayan: Burcu Ergül EMECAN

https://www.space.com/39251-on-this-day-in-space.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_Venus_Orbiter