Yukarıda gördüğünüz görüntü, Roketsan tarafından geliştirilen SR-0.1 Sonda sıvı yakıtlı roket yeryüzünden yaklaşık 130 km yukarıda iken alındı.

Öncelikle belirtelim ki, amaç Dünya’nın fotoğrafını çekmek değildi. Dünya görüntüsünü yakalayan kameraların asli görevi, testler sırasında roket kademelerinin ayrılışının başarılı olup olmadığını gözlemlemekten ibaretti. O nedenle görüntünün kalitesi düşük.

Aslında katı yakıt teknolojisiyle daha önce, 2018 yılında uzaya adım atan Türkiye, ilk kez sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisiyle uzaya erişti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi‘nin (MUFS), Roketsan tarafından geliştirilen SR-0.1 Sonda Roketi‘nin ilk prototipi, sıvı yakıtlı motor teknolojisiyle uzaya gönderildi. Bu başarılı test atışı, uyduların yörüngeye hassas yerleştirme ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, Türkiye’nin uzayda bilimsel çalışmalara başlaması açısından da tarihi bir adım oldu.

Roketsan tarafından geliştirilen SR-0.1 Sonda Roketi’nin ilk prototipi, yerli teknolojilerle geliştirilen sıvı yakıtlı motor teknolojisiyle 29 Ekim‘de uzaya gönderildi. Gerçekleştirilen test atışında sonda roketi başarılı bir biçimde 136 km irtifaya çıkarken, bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlayacak faydalı yük kapsülünün uçuş esnasında ayrılma denemesi de başarıyla sonuçlandı. Uçuş hazırlığı, fırlatma ve ayrılma aşamalarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

Bu başarılı test, MUFS Geliştirme Projesi’nin yörüngeye hassas yerleştirme ihtiyacını karşılaması planlanan sıvı yakıtlı roket motorlarının geliştirilmesine büyük bir katkı sağlarken, Türkiye’nin uzayda bilimsel çalışmalarına başlaması açısından da bir ilk oldu. Roketsan’ın Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde yürütülen MUFS projesi bittiğinde, 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği en az 400 kilometre olan Alçak Dünya Yörüngesi’ne yerleştirilebilecek. 2025 yılında fırlatılması hedeflenen mikro uydu ile Türkiye, Dünya’da sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşmuş olacak.

Zafer Emecan

https://www.roketsan.com.tr/turk-roketi-ilk-kez-sivi-yakitla-uzayda/