Orcus (bilimsel adıyla 90482 Orcus), Plüton’a benzer, fakat tam zıt bir yörüngede dönen, bu sayede bir şekilde gözden uzak kalmayı becermiş bir cüce gezegen.

Dünya’ya Plüton ile hemen hemen aynı uzaklıkta (6 milyar km) yer almasına karşın, 2004 yılına kadar gözlemlenebilmesi mümkün olmamıştı. Elbette bunun en önemli nedeni, kimsenin oralarda bir gezegen aramıyor oluşuydu. 2000’li yılların başlarında artış gösteren Neptün ötesi cisim arayışlarında, onlarca başka cüce gezegenle birlikte ancak keşfedilebildi. Pluton’un 1930’da keşfedildiği düşünüldüğünde, ne kadar geç farkedildiği daha iyi anlaşılabilir.

Yaklaşık 900 km çapındaki Orcus’un Vanth isminde, kendine göre oldukça iri (380 km çapında) bir de uydusu bulunuyor. Bu küçük gezegen, Güneş çevresindeki bir turunu yaklaşık 243 yılda (Plüton 247 yılda) tamamlıyor.

Plüton ile boyut ve uzaklık bakımından benzer olmasına karşın, onun kadar ünlü olmadığı -ve olamayacağı- için elimizdeki en güzel, en net, en detaylı fotoğrafı da üstte gördüğünüz malesef…

Sistemimizdeki diğer cüce gezegenlerden bazılarıyla ilgili yazılarımız için şu linklere bakabilirsiniz:
Makemake, Eris

Zafer Emecan