Elbette ülkemizdeki her bilimseverin ve her bilim insanının gönlünde Türkiye’nin açık ara en büyük ve en fazla okunan astronomi ve uzay bilimleri platformu olan Kozmik Anafor’da yazar veya içerik üreticisi olmak, burada oluşan müthiş astronomi külliyatına katkıda bulunanlardan biri olabilmek yatar.
Bu son derece normal, çünkü bu alanda sesinizi Kozmik Anafor’dan başka bir mecrada böylesine geniş kitlelere duyurmak, milyonlarca öğrencinin kaynak olarak kullandığı bir platforma yer almak imkansızdır. Ancak, istekli olmak yetmez. Burada yazar olabilmek için bazı kriterleri karşılayabiliyor olmanız gerekiyor. Şöyle bir bakalım:
1) Türkçe biliyor olmanız gerekli. Nasıl yani dediğiniz duyar gibiyiz, izah edelim: Düzgün bir anlatıma sahip olmalı, imla kurallarını hiçe saymamalı, anlaşılır ve sade biçimde yazabiliyor olmalısınız. -de, -mi, -ki gibi eklerin ayrı mı yoksa birleşik mi yazılacağını bilmeden elbette Kozmik Anafor’da yazar olmanız mümkün değildir.
2) Hangi alanda yazacak veya içerik üreteceksiniz? Fizik, astrofizik, amatör astronomi, popüler bilim… Ne olduğu çok önemli değil ancak, o alanda uzman olmasanız da, yeterince bilgili olmanız gerekiyor. İnternette sağdan soldan toplama yazılar hazırlayan biriyseniz, malesef Kozmik Anafor’un kapıları size kapalı.
3) Bilimsel yöntemden haberdar olduğunuzu farz ediyoruz. Yani, buraya ekleyeceğiniz yazılar genel geçer bilimsel kriterlere uygun olmalı. Mistik, kanıtlanması mümkün olmayan, spiritüel veya yalan yanlış bilgilere Kozmik Anafor’da yer yok. Burada “Rusya’ya düşen meteor aslında bir uçan daireymiş” gibi zırvalıklar yazamazsınız. Yahut, “astroloji saçmalıktır ama, bilimsel açıdan doğruluğunu veya yanlışlığını iddia edemeyiz” gibi bir cümle kuramazsınız. Mayalar’ın çok süper astronomi bilgilerine vakıf bir topluluk olduğunu söylemeniz de mümkün değildir. Dolayısıyla, saf bilim yapmıyorsanız, Kozmik Anafor’da işiniz yok.
4) Kozmik Anafor’da çakallığa (intihal’i biz böyle adlandırıyoruz) yer yok. Yazılarınızı kendiniz hazırlayacaksınız. Ordan burdan alıntılarla dolu bir yazıyla burada yer almanız mümkün değil. Kaynaklarınız belli olacak. Bir yazı yazıp altına uydurma kaynaklar eklemeyeceksiniz.
5) Çeviri yapacaksanız, hem Türkçe’ye, hem de yabancı dilinize hakim olmanızı bekleriz. Çikın transleyt çevirilerle gelecekseniz, gelmeyin. Tabi bir de, çevirdiğiniz konular hakkında bilgi sahibi olmanızı bekleriz. Gönderdiğiniz çevirilerdeki terimleri üzerine bir saat de biz uğraşıp düzeltmek zoruda kalmayalım.
6) Öyle, bir yazı ve/veya içerik gönderir bir ay yatarım diye düşünmeyin. Eğer Kozmik Anafor’da yazar olacaksanız, her ay düzenli olarak en az 2 yazı göndermeniz gerekiyor. Eğer bu istikrarı sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız, başvurmayın.
7) Kozmik Anafor gönüllü bir platformdur. Para kazanmaz ve yazarlarına ve/veya içerik üreticilerine para ödemez. Sözün özü, para beklentiniz varsa üzgünüz 🙂
8) Kozmik Anafor’da yazılarının yayınlanmasını kabul etmiş herkes, yazılarının ve/veya her türlü içeriklerinin tüm kullanım hakkını ve telifini Kozmik Anafor yönetimine devretmiştir. Sonradan kaldırılmasını veya geçici de olsa silinmesini (şahsına yönelik hakaret, eleştiri vs gibi hakkında açılabilecek davalar sonucu kişisel zarar görmesi mümkün olan hukuki sorunlar olmadığı sürece) talep edemez.
9) Kozmik Anafor sitesinde, sosyal medya hesaplarında ve diğer bu platforma bağlı tüm yerlerde yazar ve/veya içerik üreticisi olmayı kabul eden herkes, bu sözleşmedeki şartları kabul etmiş ve onaylamış sayılır.
Tüm kriterlerimiz bunlar. Gördüğünüz gibi çok şey beklemiyoruz. Başvurmak çok kolay: [email protected] adresine bize kendinizi anlatan bir özgeçmiş ve kendinize ait örnek bir yazı gönderiyorsunuz. Biz de inceliyor, Kozmik Anafor standartlarına uygun olduğunuzu görürsek yazarlık başvurunuzu kabul ediyoruz. Düzenli yayınlanan birkaç yazınız sonrasında ise, Roma Senatosu’nda bir sandalye sahibi olarak aramıza katılıyorsunuz.
Stephen Hawking’in bir arkadaşının kulağına gizlice söylediği gibi: “Lukasyan kürsüsünü aldım ama, Kozmik’e yazarlık başvurularım hep reddedildi. İşte bu şuncağıcık sinemde kapanmayan bir yaredir”…