“Uzay turizmi çok uzak bir gelecekte değil; insanlar uzaya turistik gezilere çıkacaklar ve o rahatlama anını yaşamak isteyecekler… Ve bardağa ihtiyaçları olacak.”
-Josh McCarthy, Ballantine’s Marka Müdürü
Yerçekimsiz ortamda viski içmenin güçlüğünün, uzay turizminin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu biliyoruz. Bizim gibi düşünen İskoç viski üreticisi Ballantine’s, herkes uzayda viski içebilsin diye “Uzay Bardağı” projesine imza attı.
Şaka bir yana, eğer uzay yolculuğunu konforlu bir hale getirmak istiyorsak sıvıları kontrol etme yöntemlerimizi geliştirmemiz gerekiyor ve bu proje, bu yolda atılmış adımlardan bir tanesi.
Open Space Agency ve viski üreticisi firmanın birlikte yürüttüğü uzay bardağı projesi, 11 ayın sonunda ilk prototipini çıkardı.
Bardak, viskiyi haznede tutacak yüzey gerilimini yaratmak için altın dışbükey tabana sahip. Tabana bağlı sarmal bir kanal, hazne içindeki viskiyi üstteki altın ağızlığa iletiyor. Reaktif olmadığı için, viskinin lezzetini korumak amacıyla üretimde altın tercih edilmiş. Hazne ise 3B yazıcı ürünü ve plastik. Tabanın altındaki mıknatıs, bardağın metal yüzeylere sabitlenebilmesini sağlıyor.
Ayrıca bu bardak sıvının üstten dökülmesiyle doldurulmuyor, uzayda mümkün değil nitekim. Bunun yerine viskiyi tabanındaki tek yönlü iletime izin veren bir delikten alıyor.
Projenin tasarımında eylemsizlik prensibinden bolca faydalanılmış. Buna göre bardağı tabandan dolduruyoruz, sonra metalle viski arasındaki ısı transferini sağlamak için elimizde çeviriyoruz. En son bardağı yukarı doğru kaldırdığımızda viski tabana yayılıyor ve sarmal kanaldan ağzımıza dolmaya hazır hale geliyor.
Robdöşambrınız hazırsa çıkalım.
Sibel İnce