Ötegezegenleri belirlemek için geliştirdiği yöntemler ile Nobel ödülüne layık görülen Michel Mayor, insanoğlunun hiçbir zaman güneş sistemi dışında yer alan gezegenlere göç edemeyeceğini çünkü bu gezegenlere ulaşmanın çok uzun zaman alacağını söyledi.

Mayor bu açıklamayı Madrid’de katıldığı bir konferansta, katılımcıların “diğer gezegenlere yerleşebilme ihtimalimizin olup olmadığı” sorusuna yanıt olarak yaptı. Mayor ayrıca açıklamasında yaşanabilir bir gezegenin bize yakın sayılabilecek sadece birkaç ışık yılı uzaklıkta olması gibi iyimser bir durumda bile bu gezegene ulaşmanın çok vakit alacağını söyledi.

“Bugün sahip olduğumuz araçları kullanarak yüz milyonlarca günde oralara gitmekten bahsediyoruz. Bu yüzden de kendi gezegenimize sahip çıkmalıyız. Gezegenimiz hala çok güzel ve hala yaşanabilir.”

77 yaşındaki Mayor, ayrıca eğer bir gün Dünya’da yaşamak mümkün olmazsa başka yaşanabilir bir gezegene gideriz fikirlerini ortadan kaldırmak gerektiğini hissettiğini ve bu düşüncelerin tamamen bir çılgınlık olduğunu söyledi.

Bir sanatçı benzetimini gördüğünüz 51 Pegasi b gezegeni, 6 Ekim 1995’te Güneş Sistemi dışında, bir anakol yıldızı çevresinde keşfettiğimiz ilk gezegendir. Gezegeni Mayor ve ekibi keşfetmişti. Görsel Telif: ESO/M. Kornmesser/Nick Risinger (skysurvey.org)

Michel Mayor ve DidierQueloz, 1995 yılının Ekim ayında Güney Fransa’da bulunan gözlemevlerinde kullandıkları aygıtlar ile daha önceleri sadece bilim kurgu dünyasının öğesi olan bir şeyi, yani Güneş sistemimiz dışındaki bir yıldızın çevresinde var olan bir gezegeni keşfetmişlerdi.

Astronomi dünyasında bir devrime yol açan bu keşfi yaptıklarında Mayor, Cenevre Üniversitesi’nde profesör, Queloz da Mayor’un doktora öğrencisiydi. Bu keşiften sonra ise sadece kendi galaksimizde 4.000’den fazla ötegezegen bulundu.

Filozoflar tarafından tartışılan çok eski bir soruydu bu: Evrende daha başka dünyalar var mı? Mayor da artık Dünya’ya benzer ve bize en yakın gezegenleri inceleyebildiğimizi; meslektaşları ile birlikte bu gezegenleri aramaya başlayarak üzerinde araştırmalar yapmanın mümkün olduğunu gösterdiklerini belirtti.

Mayor’a göre bir sonraki nesil soru ise bu gezegenlerde yaşamın olup olmaması. Ancak bu sorunun cevabını henüz bilmediğimizi ve bu cevabı bulabilmemizin tek yolunun uzaklarda yaşamın olup olmadığını belirleyecek bir yöntem geliştirmek olduğunu da açıklamasına ekledi.

Kozmik Anafor’un Notu: 

Arthur C. Clarke tarafından ortaya konulan Clarke Kanunları’nın ilki şöyledir: 
“Tanınmış ve yaşını almış bir bilimci bir şeyin mümkün olduğunu iddia ediyorsa, neredeyse kesinlikle haklıdır. Aynı kişi bir şeyin imkânsız olduğunu iddia ettiğinde ise, büyük olasılıkla yanılıyordur.”

Michel Mayor, bize Güneş Sistemi dışındaki yıldızların çevresinde de gezegenler olduğunu gösteren ve bunları nasıl keşfedebileceğimizi öğreten çok büyük, saygın bir bilim insanıdır. Ancak, Clarke Kanunları da her zaman geçerliliğini korumuştur. 

Hazırlayan: Burcu Ergül Emecan

Kaynak:
https://phys.org/news/2019-10-humans-migrate-planets-nobel-winner.html