Satürn’ün Kuzey Kutbu’nda öfkeyle esen devasa kasırganın gözü 2000 km çapında ve bu büyüklüğüyle 12 adet Birleşik Krallık (İngiltere) kadar yer kaplıyor.

Fırtınanın çarpıcı görüntüleri, 2004 yılında Satürn’e ulaşan Cassini Uzay Aracı tarafından 420.000 km yükseklikten çekildi. Fotoğraflar kırmızı ve kızılötesi dalga boylarında yakalandı ve detayların belli olması için sonradan renklendirildi. Bilim insanları, kasırga rüzgarlarının 330 mil/saat (yaklaşık 500 km/saat) gibi şaşırtıcı bir hızla estiğini söylüyor. Fakat kasırganın ne kadar zamandır var olduğunu bilmiyorlar.

Cassini Uzay Aracı, Satürn’e ilk vardığında kuzey kutbu karanlıktı çünkü bu sırada gezegen Dünya takvimine göre 29 yıl süren yörünge döngüsünde kışı yaşıyordu. Şimdilerde Güneş ışınlarının aydınlatmasıyla bazı görüntüler alınabiliyor. O nedenle böylesi fotoğraflar, 1981 yılında Satürn’den geçen Voyager 2 Uzay Aracı ile elde edilememişti.

saturn-kasirgaSB
Satürn’deki fırtınanın siyah-beyaz görüntüsü. Bu fotoğrafta bulut oluşumları ve rüzgar hızı çok daha belirgin biçimde görülebiliyor.

 

California Institute of Technology’deki Cassini ekibinden Andrew Ingersoll şöyle diyor: “Girdabı ilk defa gördüğümüzde sonuçları bir daha gözden geçirdik çünkü kasırga Dünya’daki kasırgalara çok benziyordu. Fakat bu kasırga Satürn’de ve Dünya’dakilere göre çok daha büyük. Aynı zamanda, Satürn’ün hidrojenden oluşmuş atmosferinde bulunan az miktardaki su buharıyla bir şekilde varlığını sürdürüyor.”

Cassini ekibi, kasırganın gezegenin kuzey kutbunda takılı kaldığını ve Dünya’daki kasırgalara benzer şekilde rüzgarlarla kuzeye doğru hareket etme eğilimde olduğunu düşünüyor. Cassini Uzay Aracı, 2006 yılında Satürn’ün güney kutbunda başka bir kasırga daha tespit etmişti.

En üstteki fotoğrafta kırmızı bulutlar görece alçak bulutları, yeşiller ise daha yüksek rakımlı bulutları gösteriyor. Gezegenin kuzey kutbunun fotoğrafları, uzay aracının yörünge açısını değiştirmesiyle çekilebildi.

Çeviri: Ahmet Erdem GÖÇMEN

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22351048