Dünya yörüngesindeki uyduların sayısı tam olarak bilmek mümkün değil. ABD’den Rusya’ya, İtalya’ya, Çin’e, Hindistan’a hatta İran ve Türkiye’ye kadar çok sayıda ülke; iletişim, bilimsel veya askeri amaçlarla yörüngeye uydu gönderiyor.
Şimdiye kadar “iletişim ve bilimsel” amaçlarla gönderilen “sivil” uydu sayısının 500’e yakın olduğunu biliyoruz.
Askeri uydular ise, çoğu ülkenin sır olarak sakladığı projelerin ürünleri olduğu için, sayıları hakkında net rakam vermek güç. Bununla beraber, bugüne kadar gönderilen sivil uydu sayısından birkaç kat fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Yapılan tahminlere göre, bugün Dünya yörüngesinde çok büyük kısmı askeri olmak üzere 2.500-3.000 arasında yapay uydu bulunduğu hesaplanıyor.
Bununla ilgili geçtiğimiz yıllarda fikir verebilecek bir durum yaşanmıştı: ABD ordusu, elinde artık kullanmayacağı 2 adet Hubble gücünde ve kalitesinde teleskobu NASA’ya hediye etmişti. Şu anda, NASA’nın bile haberdar olmadığı bu iki uzay teleskobunun nasıl işletileceği üzerine çalışmalar devam ediyor.
Düşünün, Dünya bilim camiası Hubble Uzay Teleskobu’nun ne kadar eşsiz ve muhteşem bir gözlem aracı olduğunu düşünürken, meğersem ABD ordusunun elinde bunlardan 2 tane varmış ve yıllarca kullanmışlar.
Ek olarak, görev veya uçuş sırasında parçalanmış uydulara ait onbinlerce enkaz parçası da Dünya yörüngesinde dolanmayı sürdürüyor. İrili ufaklı bu parçaların tehlike arzedebilecek (bir portakaldan büyük olan) 25 bin tanesi Uzay Gözlem Ağı (SSN) tarafından sürekli takip altında tutuluyor.
En üstteki görselde tüm gökyüzünde, herhangi bir anda nerelerde “bilinen” kaç yapay uydu olduğu görülüyor.
Zafer Emecan
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Eski NASA Uçuş Müdürü: Kriz Esnasında Sakin Kalabilmek!
Eski NASA uçuş müdürü Paul Hill, şi...
Göktürk-2 Uydumuz, 7'inci Yaşını Kutluyor!
Türkiye'nin uzaydaki ilk yüksek çöz...
Evrenin Kayıp Dişli Çarkı: Karanlık Enerji
Karanlık enerji ne kadar önemli? İs...
Güneş Sistemi Gezegenlerinde Mevsimler
Mevsimler, gezegenin yıldızı etrafı...