Evrenin herhangi bir zamanında yaşamayı seçme özgürlüğünüz olsaydı, hangi zaman dilimini seçerdiniz?

Her ne kadar bir yaşamın oluşabilmesi imkansız gözükse de, ”evrenin ilk anlarında, büyük patlama zamanlarında” diyebilirsiniz. Belki de Dünya’nın oluşumuna tanıklık etmek için 6 milyar yıl öncesinde bir zamanı tercih edebilirsiniz.

Ancak bizlerden sizlere küçük bir tavsiye; Eğer bir gün böyle bir seçim hakkına sahip olursanız, evrenin gerçekten ileri zamanlarında nasıl olacağını merak edip, örneğin 100 milyar yıl sonrasını seçmeyin. Çünkü astronomlara göre çok uzak bir gelecekte evren karanlık, boş ve sıkıcı olacak.

Astronomlar bu sonuca; 2015 yılında gerçekleştirilen GAMA (Galaxy and Mass Assembly) projesi kapsamında, Dünya’nın en büyük teleskopları ile uzayın geniş bir alanı boyunca 200.000’den fazla galaksiyi inceleyerek ulaştılar. Araştırma boyunca galaksilerin yaydığı ışıktan 21 farklı dalgaboyu incelendi. Astronomlar topladıkları verilerle yıldızların ve galaksilerin milyonlarca yıl önce ne kadar enerji yaydıklarını hesaplayıp bugünün verileri ile karşılaştırdılar.

Elde edilen sonuca göre incelenen galaksilerin bugün ürettikleri enerji, 2 milyar yıl önce ürettiklerinin yaklaşık yarısı kadar. Diğer bir deyişle galaksilerin ürettiği enerji, tıpkı bir insanın yaşlanmasında olduğu üzere yavaş yavaş azalıyor. Evren soğuyor, kararıyor ve gittikçe daha çok ”soluyor”.

Örneğin, evrende doğan yıldızlara oranla daha fazla yıldız ölüyor. Gelecekte evren genişlemeye devam ettikçe, evrendeki tüm cisimler birbirlerinden uzaklaşacak. Bu yüzden yıldızlar öldükçe ortaya çıkacak olan ışık, uzayda daha geniş bir alan boyunca yayılacağından evren de gittikçe daha fazla kararacak.

Araştırma sonucunda elde edilen tüm bu bulgular büyük bir sürpriz olmadı. Çünkü bilim insanları yıllardır evrenin soğuyup, kararmakta olduğunu düşünüyorlardı. GAMA projesi sayesinde elde edilen verilerle birlikte evrenin gerçekten gelecekte boş ve sıkıcı olacağının da elle tutulur verilerine kavuşmuş olduk.

LawrenceKrauss2

Aslında elde edilen tüm bu veriler, üstte gördüğünüz ve bir süre önce sosyal medya hesaplarımızda paylaşmış olduğumuz Lawrance M. Krauss‘un sözlerinde ne kadar haklı olduğunu yeniden akıllarımıza getiriyor…

Hazırlayan: Kemal Cihat Toprakçı

Kaynak
https://student.societyforscience.org/article/fade-black-universe-decline
Bu yazımız, sitemizde ilk olarak 14 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmış, güncellenerek tekrar yayına sunulmuştur.