Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen İkizler (Geminid) Göktaşı Yağmuru, 13’ü 14’e bağlayan gece zirve yapacak.
Perseid Göktaşı Yağmuru’ndan sonra yılın en iyi ikinci göktaşı yağmuru olacak olan İkizler Göktaşı Yağmuru sırasında ışık kirliliği olmayan bir yerde saatte 50 ile 100 adet meteor görmeniz mümkün. Gözlem için dürbüne, teleskoba ya da başka bir tür astronomik ekipmana ihtiyacımız yok. Bu gece gözlerimiz, yegane gözlem araçlarımız olacak.
Nereye, Ne Zaman Bakmam Gerek?
İkizler Göktaşı Yağmuru’nun saçılım noktası tahmin edebileceğiniz üzere gökyüzünde İkizler Takımyıldızı’nın bulunduğu bölge. Saat 21.00 sularında doğu ufkunda yükselmeye başlayacak olan İkizler Takımyıldızı’nın en parlak yıldızları olan Polluks ve Kastor’u, yine doğu ufkunda üst üste dizili belirgin üç yıldızıyla hemen tanıyabileceğiniz Avcı Takımyıldızı’nın doğusunda görebilirsiniz.
İkizler Takımyıldızı’nı seçemeyecek olsanız dahi, saat 21.00’den sonra doğu ufkuna bakmanız yeterli olacaktır. Çünkü göktaşı yağmurlarının belirli saçılım noktaları bulunsa bile, gökyüzünün her bir yönünde görülebilirler.
Bu Kadar Toz Toprak Nereden Geliyor?
Çoğu göktaşı yağmurunun aksine, İkizler Göktaşı Yağmuru’na sebep olan şey bir kuyruklu yıldız değil. Başımıza taş yağdıran cisim, 3200 Phaethon adına bir asteroid. Dünyamızın yörüngesi 3200 Phaethon’un yörüngesiyle kesişince, asteroitin ardında bıraktığı irili ufaklı toz parçacıkları atmosferimize giriyor.
En sağlıklı gözlemi gerçekleştirmek ve daha fazla meteor görmek için şehrin ışık kirliliğinden uzak, yıldızları rahat seçebileceğiniz bir yerde, gece yarısından sonra saat 02:00 gibi gökyüzüne bakmanızı tavsiye ediyoruz.
Burada ışık kirliliği ciddi önem taşıyor, çünkü eğer bir şehir merkezinde iseniz, maalesef ne yaparsanız yapın göktaşı yağmurunu gözlemleneniz mümkün olmayacak. O nedenle, şehirden olabildiğince uzak ve gökyüzünde yıldızları bol miktarda görebildiğiniz bir yere gitmenizi önermek zorundayız.
17 Aralık’a kadar azalarak devam edecek göktaşı yağmurunu 13 Aralık gecesi en yoğun biçimde gözleyebileceğinizi yeniden hatırlatarak, tüm gözlemcilere bol şans diliyoruz.
Hazırlayan: Kemal Cihat Toprakçı
En üstteki ana Görsel: 2013 Geminids over South Dakota – © Mike Berenson
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Perseidleri Bir De Böyle İzleyin!
Kadrolu astrofotoğrafçımız Onur Dur...
Takımyıldız Nedir, Astronomide Takımyıldızlar Ne İşe Yarar?
İnsanoğlu yeryüzünde ve gökyüzünde ...
Perseid Meteor Yağmurunu Canlı İzleyin!
Aşağıdaki bağlantılardan gece boyun...
En Parlak Yıldızlar: Pollux (Polluks)
Dünya’dan bakıldığında gökyüzündeki...