Baktığınız şey bir emisyon bulutsusu ve HII bölgesidir. Sıcak bir yıldızdan esen hızlı rüzgarlar, Büyük Köpek Takımyıldızı içerisinde bulunan bu muhteşem kabarcığı oluşturmuş.

Kabarcığın sardığı büyük kütleli cisim EZ Canis Majoris  olarak adlandırılan bir yıldız ve “Wolf-Rayet” türü yıldız kategorisine sokuluyor (fotoğrafta net şekilde merkezde görülebilir).  Yıldız elbette vurgulandığı gibi böylesine büyük, sıcak ve aşırı derecede parlak..!

Eğer bu yıldızı Güneş’in yerine koysaydık Dünya kısa süre içinde kavrulurdu. Hatırlatmakta fayda var, bu tipteki yıldızlar Güneş’in 20 katından fazla kütleye sahip olup, uzaya şiddetli rüzgarlar savurmaktadırlar.  Yakın gelecekte merkezdeki yıldızın da  patlayarak bir süpernovaya dönüşmesi bekleniyor. Gaz bulutunun kendisine ise Sharpless 2-308 deniyor.

Telif: Don Goldman

 

Bulutsunun kabarcık yapısını ise, merkezdeki yıldızından saatte 1700 km ile esen rüzgarların daha önceki evrelerinde yavaş hareket eden malzemeleri süpürerek ortaya çıkardığı düşünülüyor. Majoris, hidrojen tabakalarını dışarı atarak, daha ağır elementleri iç tabakalarda ortaya çıkarmış.  Bulutsunun astronomlara göre tahmini uzaklığı 5.000 ışık yılı, çapı ise yaklaşık 60 ışık yılıdır.

Bulutsuyu gözlemlemek için en uygun dönem, Aralık ile Nisan ayları arasındadır.  Güney yarımkürede gözlemlemesi daha kolaydır ancak, kuzey yarımkürede de kolayca görülebilir. Özel filtreler yardımıyla, yüksek güçlü amatör teleskoplar ile çekilen fotoğraflarda soluk bir bulut olarak objektifinize yansıyacaktır.

Taner Göçer

https://en.wikipedia.org/wiki/Sh2-308
http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy.html