Fransız astronom Pierre Méchain tarafından 1781’de keşfedilen bu galaksi, gezegenimizden bakıldığında Av Köpekleri takımyıldızı yönünde bulunan bir sarmal gökadadır. NGC 4258 olarak da bilinen galaksinin bizden uzaklığının yaklaşık 21-25 milyon ışık yılı olduğu hesaplanıyor.

Messier 106 (M106), yaklaşık 130 bin ışık yılı genişliğe sahip, 1 trilyon civarı yıldız içeren dev bir “seyfert  galaksi”dir. Yani aktif galaksilerin bir üyesidir. Seyfert galaksilerinin tayfları, diğer sıradan galaksilerden çok daha zengin ve belirgin salma çizgilerine sahiptir. M106 da, bu şekilde çok çeşitli elementlere ait yoğun tayf çizgileri üretir. Bu da, galaksinin içerdiği yıldızların ürettiğinden daha fazla hidrojen ve helyum harici ağır element içerdiğini gösteriyor.

Galaksinin görünür ışıkta ve radyo dalga boyunda, gökada düzlemi ile çakışacak şekilde konumlanmış iki ayrı kolu görülmektedir. Ayrıca, Güney Haçı Takımyıldızı yönünde yer alan ve sb tipi sarmal bir galaksi olan NGC 4217’nin, Messier 106 galaksisine eşlik eden komşu bir gökada olduğu düşünülmektir.

Messier_106_by_Spitzer
Messier 106 (M106) Galaksisi’nin Spitzer Uzay Teleskobu tarafından alınmış, infrared, radyo ve görünür ışık boyunda tayfları içeren bileşik bir görüntüsü.

 

Messier 106’nın Samanyolu’na göre madde tüketiminde daha hızlı olduğu belirlenmiştir. Bunun sebebiyse, tıpkı Samanyolu gökadasındaki gibi sarmal bir yapıya sahip olan Messier 106’nın merkezinde bulunan büyük kütleli karadeliğin, Samanyolu gökadasının merkezindeki karadeliğe göre 10 kat daha büyük olmasında gizlidir. Galaksinin merkez bölgesine yakında bulunan büyük bir gaz kütlesi, bu süper kütleli karadeliğe doğru düşmektedir.

M106’nın merkezinde yer alan süper kütleli kara delik, yaydığı yüksek enerjili parçacıklar nedeniyle, şok dalgaları oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, Messier 106’da meydana gelen bu şok dalgalarının püskürttüğü maddelerden oldukça büyük bir kısmının gökada dışına çıktığı ve kalan parçaların 300 milyon yıl içerisinde tükeneceği tahmin edilmektedir.

Seda Yüce

https://www.messier-objects.com/messier-106/
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/messier-106