Daha önce iki bölüm halinde tanıttığımız mobil astronomi ve bilim uygulamalarını anlatmaya devam ediyoruz. Önceki yazılarımızın ilk bölümüne buradan, ikinci bölümüne ise buradan ulaşabilirsiniz.

EarthViewer

EarthViewer, yalnızca bir Google Haritalar klonundan çok, kullanıcıların Dünya’nın jeolojik geçmişini, şimdiki zamanı ve geleceğini keşfetmelerine olanak sağlıyor. Bu uygulama sayesinde,  milyonlarca yıl boyunca Dünya kıtalarının hareketlerinin etkileşimli haritalarını ve geçmiş yüzyılın sıcaklık haritalarını keşfedebilirsiniz. Modern şehirleri ve yer işaretlerini tespit edebilir ve kıta kaymaları öncesindeki veya gelecekteki beklenen konumlarında bile yerlerini bulabilirsiniz. Uygulamayı kurcaladıkça,  gezegenimizin geçmişindeki önemli olaylar ve dönemler hakkında daha fazla bilgi sahibi de olabilirsiniz. Şimdilik sadece tabletler için tasarlanan bu uygulama, okullar için mükemmel bir kaynak…

mobil astronomi

Curiosity

Bu nadide uygulama için geniş kapsamlı bir bilgi uygulaması diyebiliriz. Kısa makaleler ve çeşitli konularla ilgili videoları bu uygulamada bulabilirsiniz. Bunların arasında bilim, psikoloji, astronomi ve çeşitli diğer türlerle ilgili bilgilendirici içerikler bulunur. Uygulamayı aynı zamanda özelleştirebilirsiniz de. Bu, onu istediğiniz şeyleri görmek üzere ayarlayabileceğiniz anlamına gelir. Bir milyondan fazla video ve binlerce makaleden bahsediyoruz. Ara sıra denk gelecek reklamlarla birlikte indirmek ve kullanmak için tamamen ücretsizdir. Kendi alanında en erişilebilir bilim uygulamaları arasında yer alan Curiosity’yi İngilizce konusunda sorun yaşamayan her bilim meraklısına şiddetle tavsiye ediyoruz.

Isotope

Isotope, kısmen konuşan en yeni bilim uygulamalardan birisi. Size elementlerin periyodik tablosunu göstermesinin yanı sıra güzel animasyonlar, ağırlık, yapılandırma, erime noktası, kaynama noktası, atom numarası ve benzeri konularda da her öğe hakkında bilgi verir. Uygulamada 118 öğe var ve ücretsiz sürümü ile özelliklerin çoğunu kullanabiliyorsunuz. Pro sürümü 1,99 ABD Doları (bu devirde para değil) tutarında olup her şeyi içeriyor.

Tanıtıcı Video:

Khan Academy

Khan Academy bir çok konuda sadece temel bilgiler için içeren derin anlatımlardan uzak harika bir uygulama. Bir sürü konuyu çevrimiçi öğrenmeye yönelik harika bir uygulama. Bunlara matematik, bilim, ekonomi ve diğer bir çok ana dal dahildir. Toplam 10.000’in üzerinde video koleksiyonuna sahip olan uygulamada bir ton bilimsel kaynak var. Uygulama, web siteleri ile çapraz platform desteği de destekliyor. Her şey, hiçbir reklam veya uygulama içi satın alma olmaksızın tamamen ücretsiz.

Light Pollution Map

Adından da anlayabileceğiniz gibi uygulamamız temel olarak Işık kirliliği haritasını bünyesinde barındırıyor. Havanın ne zaman kararacağını, ne zaman aydınlanacağını da haritanın kenarından takip edebiliyoruz. Ay’ın evreleri ile ilgili bir takvim ve ISS takibi yapabileceğiniz bir menü de özelliklerinin arasında. Aynı zamanda Kuzey ve Güney kutup ışıklarını canlı yayınla izleyebilir, (kameralar bazen nemden dolayı  işe yaramaz hale gelse de) yine canlı yayınlarla ve değişik filtrelerle Güneş’teki  patlamalara tanıklık edebilirsiniz.

Tanıtıcı Video:

TRT Hayri Uzayda

Bahsettiğimiz diğer uygulamalar kadar bilimsel olmasa da 6 yaş ve üstü uzaya meraklı çocukların zevkle oynayabileceği, çocuklarına astronomiyi sevdirmek isteyen ailelerin ilk tercihi olabilecek neşeli bir oyun. TRT’nin meşhur “Rafadan Tayfa”sından Hayri, modifiyeli uzay mekiği ile Güneş Sistemi’nin altını üstüne getiriyor. Uzay istasyonlarında mola vermeyi de ihmal etmiyor.

TRT Çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmlerden esinlenilerek yine TRT tarafından yaptırılan tüm uygulamaların, çocuk psikologları ve öğretmenler ile birlikte geliştirildiğini, bu nedenle herhangi zararlı bir içerik barındırma ihtimalinin olmadığını da ayrıca belirtmekte fayda var.

Şimdilik bu kadar, devamı gelecek… Bilimle ve sevgiyle kalın

Hakan Cibelik