Hindistan’ın yaklaşmakta olan 800 milyon Rupi’lik Chandrayaan-2 görevi, Hollywood’un 2014 yapımı 1.062 milyon Rupi (165 milyon dolar) bütçeli bilim kurgu filmi ‘Interstellar’dan daha ucuz olacak.
Aslında, 2013 yılında başlatılan ISRO‘nun (Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu) daha önceki 470 milyon Rupi’lik Mars görevi de, aynı yıl yapılan bütçesi 640 milyon Rupi (100 milyon dolar) olan bir diğer Hollywood uzay filmi olan ‘Gravity‘den de daha ucuzdu. Peki, Hint Uzay Araştırmaları Organizasyonu’nun uzay ve gezegenlerarası görevlerini ucuz maliyetli kılan şey nedir?
The Times of India gazetesi ile yapılan özel bir röportajda; ISRO’nun başkanı Dr. K. Sivan, organizasyonun uzay ve gezegenler arası görevlerinin tutumlu yapısını açıkladı. Yaptığı açıklamada; sistemi basitleştirmenin, karmaşık sistemi basitleştirmenin, katı kalite kontrolünün ve ürünün verimini maksimuma çıkarmanın, uzay görevlerini basit ve ucuz maliyetli bir hale getirdiğini söyledi. “Bir uzay aracının veya roketin her aşamasında sıkı bir nöbet tutuyoruz ve bunun sonucunda ürün israfından kaçınıyoruz ki, bu da bize görev maliyetini azaltmamıza yardımcı oluyor.”
ISRO, Nisan ayında bir zamanda gerçekleşecek olan Ay’ın yüzeyine yumuşak inişi ve keşif aracı yürüyüşünü de kapsayan Chandrayaan-2 görevini fırlatmayı deneyecek. Bununla birlikte, fırlatma tarihini belirleyek olan şey, Ay’ın Dünya’ya göre göreceli pozisyonu gibi çeşitli etkenle. Dr. Sivan, “bilimsel görevden maksimum miktarda faydalanmak için, Ay görevinde şafaktan alacakaranlığa inişi ve keşif aracı yürüyüşü yapabilmek için uğraşıyoruz.
Eğer çeşitli sebeplerden dolayı Nisan ayında iniş yapamazsak, görev Kasım ayında başlatılacak. Nisan ve Kasım ayları arasında görevi başlatırsak, Ay tutulmaları nedeni ile mükemmel bir şafaktan alacakaranlığa inişi ve deney zamanlarını elde edemeyeceğiz. Bu nedenle de, söz konusu iki zaman arasında göreve başlamaktan kaçınacağız. Fırlatma için mükemmel zamanlama sadece ayda bir kere elimize geçiyor” diye açıkladı.
Ay’ın ekvator bölgesine inen araçlara sahip olan NASA’nın Apollo ve Rusya’nın Luna görevlerinin aksine ISRO, uydumuzun güney kutbuna yakın bir yerlere keşif aracı indirmeyi planlıyor. ISRO başkanı ayrıca, “Güney kutbuna yakın bir iniş yeri seçtik, çünkü milyarlarca yıllık eski büyük kayalar var. Bu yapıları ve yüzeyi incelemek, Ay’ı daha iyi keşfetmemize ve evrene karşı olan anlayışımızı zenginleştirmemize yardımcı olacaktır” diye açıklamasına devam etti.
Yumuşak inişten sonra; altı tekerlekli keşif aracı, iniş aracından ayrılacak ve Ay’ın yüzeyinde 100-200 metre yol almaya çalışarak buradaki içeriği analiz edecek. Araç, 14 Dünya günü (bir ay günü) boyunca aktif bir şekilde kalacak ve yörünge aracı vasıtası ile 15 dakikada bir Yeryüzü’ne veri ve resim gönderecek şekilde planlanmış durumda.
Chandrayaan-2 görevine Rusya’nın başlangıçtaki katılımı sorulduğunda ise Dr. Sivan, daha önce Rusya’nın görev için bir keşif aracı sağlayacakları konusunda kendilerine söz verdiğini ancak, ISRO bilim insanlarının kendilerine ait bir keşif aracı istediklerini anlattı.
“Bu süre zarfında, Rusya’nın bir iniş aracını da içeren Phobos-Grunt adlı Mars görevi başarısız oldu. Daha sonra Rusya, görevin başarısız olmasına yol açan hatayı düzeltmek amacıyla biraz daha süre istedi. Bu durumları göz önünde bulundurarak ISRO, kendi keşif aracını ve iniş aracını geliştirmeyi planladı. Dolayısıyla, bu görev artık tamamen yerli bir Hint programı” diye açıklmasına devam etti.
Farklı Chandrayaan-2 bileşenleri üzerindeki simülasyon testlerinin Bengaluru, Mahendragiri ve Chitradurga, Karnataka da bulunan ISRO merkezlerinde devam eden benzetim testleriyle ilgili şunu söyledi: Aslında ISRO, “tehlike önleme ve iniş” testlerinin bir parçası olarak, yeryüzü testleri sırasında birkaç tane yapay “Ay krateri” yarattı.
Çeviri: Burcu Ergül
Kaynak: indiatimes.com