ABD Uzay Ajansı NASA’nın bir sonraki Güneş Sistemi misyonu için seçtiği finalistler, önceden gerçekleştirilmiş bazı projeler hakkında daha kapsamlı araştırmalar yapmayı amaçlıyor.

NASA’nın gerçekleştirmeyi planladığı yeni görevler; birkaç uzay aracının daha önce gittiği yerlere gitmek olacak. 20 Aralık 2017 tarihli basın telekonferansında açıklandığı üzere; ajansın seçim sürecindeki iki finalistinin hedefi; ya Satürn‘ün uydusu Titan‘a ya da 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına geri dönmek olacak.

Titan - Dragonfly
TITAN’DAKİ DRONE: Bu sanatçının konseptinde gösterilen Dragonfly görevi, Satürn’ün uydusu Titan’ın birkaç yerine uydunun kimyasını araştırmak için drone benzeri uzay araçları göndermeyi amaçlıyor.

 

İlk finalist olan Dragonfly görevi; 2025 yılında fırlatılıp Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’a 2034 yılında varacak olan drone benzeri araçları göndermek olacak. Daha önce Titan yüzeyine iniş gerçekleştirilen NASA’nın Cassini-Huygens görevi, Titan’ın sıvı etan ve metan içeren göllere ve nehirlere sahip olduğunu ve ayrıca yaşama olanak sağlayan bir kimyaya sahip olabileceğini göstermişti.

Laurel, MD’deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nın baş araştırmacısı Elizabeth Turtle, “hayat için gerekli bileşenlerin olduğunu bildiğimiz çevrede prebiyotik kimyanın ne derecede ilerleyeceğini test edebiliriz” diye açıklıyor bu görevi.

Diğer bir finalist olan Kuyruklu Yıldız Astrobiyoloji Keşif ve Örnek Getirme (The Comet Astrobiology Exploration Sample Return – CAESAR) görevinde ise; ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından gönderilmiş olan Rosetta Uzay Aracı tarafından haritalandırılan 67P Kuyruklu Yıldızı’nın yüzeyinden, 100 gram örnek toplamak için 2025’ten önce bir uzay aracı fırlatılacak ve bu araç 2038 yılında Dünya’ya dönecek.

Kuyruklu Yıldız
KUYRUKLU YILDIZI YAKALAMAK: Kuyruklu Yıldız Astrobiyoloji Keşif ve Örnek Getirme (The Comet Astrobiology Exploration Sample Return – CAESAR) görevi, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızından Dünya’ya örnek getirecek.

 

Cornell Üniversitesi baş araştırmacısı Steven Squyres, Rosetta’nın haritalama çalışmasının; kuyruklu yıldızın bir parçasını yakalamayı amaçlayan çok zor bir aktivite için başarı şanslarını önemli ölçüde arttırdığını söyledi.

Her proje, görev kavramlarının daha da geliştirilmesi için fon alacak ve Temmuz 2019’da; NASA, hangi görevin yapılacağını ilan edecek.

Biri Satürn’ün uydusu Enceladus‘un gayzerlerinde hayat izi arayacak olan, diğeri de Venüs‘e inmeyi amaçlayan diğer iki göreve ise; gelecekteki yarışlara hazırlanma amacıyla, karmaşık teknoloji sorunları ile uğraşmak adına fon verilecek.

Çeviri: Burcu Ergül

https://www.sciencenews.org/blog/science-ticker/nasa-next-stop-will-be-titan-or-comet