Satürn Güneş’ten sonra altıncı ve Güneş Sistemi’nde Jüpiter‘den sonra en büyük ikinci gezegen ve yarıçapı Dünya’nın 9 katı olan bir gaz devidir.
Ortalama yoğunluğu Dünya’nın yoğunluğunun sadece sekizde biri olmasına rağmen, devasa hacmi nedeniyle 95 kat daha fazla kütleye sahiptir.
Satürn’ün iç kısmı muhtemelen metalik hidrojenden oluşan derin katman, sıvı helyum ve sıvı hidrojenden oluşan orta katman ve dışı gaz katmanıyla çevrelenen; demir, nikel ve kaya (slikon ve oksijen bileşikleri) içeren bir çekirdekten oluşmuştur. Gezegen, atmosferin üst tarafındaki amonyak kristallerinden dolayı soluk sarı renk göstermektedir. Metalik hidrojen katmanındaki elektrik akımının Satürn’e gezegensel manyetik alan sağladığı düşünülmektedir.
Manyetik alanı birim alanda Dünya’dan daha zayıftır fakat, geniş yarıçapından dolayı manyetik momenti gezegenimizden 580 kat fazladır. Başka bir deyişle; Satürn’ün manyetik alanı Jüpiter’in yirmide biridir.
Dış atmosferi genellikle kontrastan ve güçlü karekteristik yapılardan yoksundur ama, uzun ömürlü özellikler (oluşumlar, yapılar) ortaya çıkabilir. Satürn’ün atmosferinde rüzgar hızı 1800 km/h (500 m/s) ulaşabilir. Bu hız Jüpiter’dekilerden bile fazladır ama, Neptün‘ün rüzgarları kadar hızlı değildir.
Satürn büyük çoğunlukla buz partikülleri, az miktarda taş yıkıntıları ve enkazdan oluşan 9 tam halka ve 3 kesik yaydan oluşan belirgin bir halka sistemine sahiptir. 2021 itibarıyla 82 tane bilinen uydusu, gezegenin yörüngesinde dönmektedir. Bunlardan 53 tanesi resmi olarak isimlendirilmiştir.
Bu sayıya halkasında bulunan yüzlerce küçük uydu dahil değildir. Satürn’ün en büyük, Güneş Sistemi’nin ise en büyük ikinci uydusu olan Titan, çap olarak Merkür’den daha büyüktür ve Güneş Sistemi’nde mevcut atmosferini koruyabilen tek uydudur.
Çeviren: Harun Arpa
Kaynak: Astronomy Today
Satürn Sistemi hakkında çok daha detaylı bilgi edinmek için şu diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz:
• Güneş Sistemi’nin Mücevheri: Satürn
• Titan’da Yaz Gelecek mi?
• Bir Buz Dünyası: Enceladus
• Satürn’de Güneş Tutulması
• Satürn’de Dev Bir Kasırga
Bunları da okumalısınız, okumak güzeldir:
Pandora'nın Mavi Yeşil Kutusu 1: Dünya'nın Tarihçesi Üzerine
Çoğunuz mitolojiden aşina, Pandora'...
Gezegenler Neden Eliptik Yörüngelerde Dolanırlar?
Kepler Yasaları'ndan da bildiğimiz ...
Güneş Sistemi’nin Mücevheri: Satürn
Güneş sisteminin altıncı gezegeni o...
Üç Günde Mars'a Gitmek
Varacağımız mesafeler ne kadar uzak...